Blogger’da Alan Adı Uzantılı E-Posta Adresi Nasıl Alınır?

Blogger'da Alan Adı Uzantılı E-Posta Adresi Nasıl Alınır?

Blogger, önceki zamanlara nazaran kendini geliştirse (başka platformların desteği dahilinde) de halen daha WordPress kadar ileriye gidebilmiş değil. Ki o kadar ileriye gidileceğini düşünmediğimiz de aşikar. Aslında başka platformlarda rahatlıkla yapılabilen alan adı uzantısı ile e-posta sahibi olmak Blogger’da biraz meşakkatli. Çünkü, Blogger kendi içinde böyle bir sisteme sahip değil. Aracı platformlar sayesinde bunu gerçekleştirmek mümkün. Kurcalamalar yaparken bu durumun farkına vardım.

Bir iPhone kullanıcısıysanız veyahut evinizde bir Apple kullanıcı varsa iCloud’un 5GB depolama alanı verdiğinden haberiniz vardır. Günümüzde bu alan hangimize yeterli olur ki? Orasını şimdilik boşverelim. Bu depolama alanını Aylık 12,99₺ karşılığında 50GB şeklinde değerlendirebiliyorsunuz. Bu sayede cihaz ayarlarınızdan tutun, fotoğrafları, rehberi, notları, dosyalarınızı vb. dökümanları rahatlıkla yedekleyebiliyor ve depolama yapabiliyorsunuz. Bunun yanında Apple, size iCloud+ adı altında bir güzellik yapıyor. Yani birkaç özellikler daha ekliyor. Bunlardan bizim işimize yarayanı ise Özel E-Posta Alanı adı altında olan bir bölüm.

Özel E-Posta Alanı Nedir? Ne işe yarar?

Özel E-Posta Alanı; alan adı uzantılı e-posta adresi açabilmenizi, oluşturduğunuz e-posta adresiyle ileti alıp yanıtlayabilmenizi sağlıyor (genelde bu sistem çoğu firmada abartılı tutarda ücreti vardır (Google’da yıllık 619₺, WordPress’te ise yıllık 136₺). Bunu ücretsiz sağlayan firmalar var fakat alan adı uzantılı e-posta adresinize mail gelir (orası güzel), fakat yanıtlamak isterken klasik e-posta adresinizle yanıtı iletir. Bu da işin havasını kaçırır, ortada gizlilikte kalmaz).

Bu işlemi yapabilmeniz için yükseltilmiş (50GB depolama ve ya tercihen daha üstü) iCloud hesabınız (aylık 12,99₺) olması gerekiyor. iPhone kullanıyorsanız belkide hali hazırda sahip olabilirsiniz.

Bu konuda yer alan, alan adı uzantılı e-posta alma işlemini sadece Blogger olmaksızın aynı metot ile herhangi bir altyapıdaki siteniz için uygulayabilirsiniz.

Alan Adı Uzantılı E-Posta Adresi Nasıl Alınır?

Öncelikle tarayıcınızdan iCloud+‘a giriş yapıyoruz. Giriş yaptıktan sonra sağ üstte profil resminizin yanında bulunan “+” işaretinin hemen solunda “Menü” simgesi bulunuyor. Ona basalım. Açılan menüde iCloud+ Özellikleri, hemen altında da Özel E-Posta Alanı bulunuyor. Oraya tıklayalım.

Özel E-posta Adresinizi Edinin

Bu kısımda ise Sahip Olduğunuz Bir Alan Kullanın yazısına tıklayalım.

Özel E-posta Alanı

Burada ise yalnızca siz mi e-posta almak ve yönetmek istersiniz yoksa üçlü güçlü mü olsun diye sormak isteniyor. Yalnızca siz şeklinde ilerledim. Dilerseniz Siz ve Diğer Kişiler şeklinde seçip yapılandırabilirsiniz.

iCloud Mail ile kullanmak istediğiniz alan adını girin

Site adresinizi resimdeki gibi yazalım ve ilerleyelim.

3. Adım: Alan adı kayıt kuruluşunuzun ayarlarını güncelleyin

2. Adımı bu kısımda atlayalım (oluşturduğunuz e-posta adresine doğrulama gönderiyor, daha alan adı sağlayıcısından onay almadık ki), oraya daha sonra geleceğiz. Öncelikle 3. adımda bulunan Görüntüle butonuna basalım.

TXT:

Karşımıza sitenin size ait olduğunu kanıtlamanız ve e-posta alıp verme işlemi için bol seçenekli DNS kayıt seçenekleri çıkıyor. Bunlardan en çok tercih edilen TXT dosyasını seçiyoruz (dilediğinizi kullanın tabii). Değer kısmında bulunan apple-domain=... mesajını kopyalayalım, elimizde dursun.

DNS Kayıtları

Bu kısımda ise Alan adımız hangi firmada bulunuyorsa o firmanın domain ayarlarının (DNS, CNAME cart curt.) bulunduğu sayfaya gidiyoruz. Ben WordPress kullandığım için oradan örneklendirme yapmak durumundayım. Yoksa sizinde mi WordPress? O zaman bağlantısı burada! 🙂 Hesabımıza giriş yaptık, domainin ayar sayfasını görüntüledik. Bastık girdik, DNS ayarlarını seçenekler arasında bulduk. DNS Kayıtları‘na tıklıyoruz. Ardından Yönetin‘e de bastık mı pencere daha da büyüyor! En alta iniyoruz. Derine…

E-posta kurulumu

Üstteki resme ait bir alan olması lazım. E-posta kurulumu‘na geldik. iCloud Mail‘i seçiyoruz. Oradaki kutucuğa, yukarıda kopyaladığımız apple-domain=... (elimizde dursun demiştik) kod yapısını yapıştırıyoruz ve hemen altındaki butona basıyoruz.

WordPress’teki gibi böyle bir alan, farklı firmalarda mevcut olmayabilir. Sizler, aynı DNS ve ya CNAME kaydı eklermiş gibi ekleme yapmanız gerekiyor bu kısımda.

Harika! Bu hizmet için başarılı bir şekilde DNS kayıtları ekledik.

Bu şekilde bir mesaj alıyoruz peşine hatta.

Artık alan adı firmamızla işimiz yok. O sekmeleri kapatabiliriz, hele ki Chrome kullanıyorsanız hemen kapatın RAM tüketimi yapsın istemeyiz.:)

4. Adım: Alan adını ayarlamayı tamamlayın

iCloud’a tekrar geri dönüyoruz. 4. adıma geçtik, Ayarlamayı bitir diyoruz.

Karşımıza bilgilendirme, onay alma tarzında pencereler çıkacak. Tamam, devam et, geç butonları kullanıp devam edelim. Artık e-posta adreslerini oluşturalım, vakit nakittir sonuçta.

E-posta adresi ekleme

E-posta ekleme kısmını (onay istiyor diye) ilk adımlarda atlamıştık (2. adımdı). Bu kısımda hangi iş için alan adı uzantılı e-posta kullanacak iseniz oluşturuyorsunuz. Daha sonra silebilir, düzenleyebilirsiniz (en fazla 5 adet oluşturulabiliyor yanlış değilsem).

E-posta adresi ekleme

Bu ise oluşturduğunuz e-posta adresleri dışında yazım yanlışı yapılarak dahi gönderilecek mailleri de size iletelim mi diye soruyor. Dilerseniz açabilirsiniz.

İzni Aç: Tümü

Sıra denemede. iCloud’da örnek bir mail cevaplamak istediğimizde Kimden: kısmına tıkladığımızda seçenek sunuluyor. Yanıtlamak isterken hangi alan adı uzantılı e-posta adresi ile cevaplamak istediğinizi seçebilirsiniz. Aynı şekilde size gönderilecek olan mailler de iCloud’daki posta kutunuza düşecek.

Mail Gönderme Örneği

Tüm bu işlemleri dilerseniz iPhone, iPad’inizden de yapabilir, düzenleyebilir ve ya yönetebilirsiniz.

Kurulum Tamamlandı

Hepsi bu kadardı. Dilerim yardımcı olmuştur. Bu ayarları yaptığımızda amacımıza ulaşmış oluyoruz. Gönül isterdi ki hiç ücret ödemeden bu işlem gerçekleşsin, iCloud’a felan gerek olmasın. Fakat ücretsiz yapılanı illaki mevcuttur fakat benim kulağıma gelmedi. Genelde hepsinin sonu paraya bakıyor. iCloud kullanıcısı olarak hem depolama alanı kullanıp hem de blog için alan adı uzantılı e-posta adresi oluşturmayı göz önünde bulundurursak verilebilecek bir ücret. Sizin hali hazırda kullandığınız platform, tavsiyeniz var ise yoruma beklerim.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *